Portugees leren zonder talenknobbel
05 april 2021 

Portugees leren zonder talenknobbel

Op zich kan ik goed leren. Maar waar mijn talenknobbel hoort te zitten, zit een groot zwart gat. De nieuwe woordjes gaan erin en komen er nooit meer uit.

Na 4 jaar Engels op school was ik blij dat ik voor Franse les mocht kiezen. Maar daar moet je je verder ook niet veel van voorstellen. Na 4 jaar Frans kon ik mezelf voorstellen en een brood bestellen in de winkel. Ingewikkelder moest het niet gaan worden want dan wist ik het ook niet meer.

Zelfs na een jaar wonen, werken en reizen in Australië kon ik nog steeds niet vloeiend Engels spreken. Dus dat ik ooit Portugees zou gaan spreken, was een brug te ver voor mij. Daar geloofde ik niet in. Gelukkig kan ik mensen wel makkelijk begrijpen, maar iets terugzeggen was meestal het grote probleem.

Nou heeft Ray iets meer gevoel voor taal. Dus die taak had ik hem toebedeeld: ‘Als jij nou Portugees leert spreken, dan kun jij ons verstaanbaar maken in Portugal’. Ray was het er niet geheel mee eens en vond dat ik de taal ook moest leren: ‘Wij vinden toch ook als er iemand in Nederland komt wonen dat hij of zij de taal leert?’ En daar had hij wel gelijk in. Maar vertrouwen dat ik op mijn 48ste nog een taal ging leren daar geloofde ik echt niet in.

In de tussentijd bestelden wij allerlei boeken en in de auto hadden we cd’s met Portugese les. Af en toe kon ik wel een woordje meespreken maar de woorden onthouden daar had ik grote moeite mee. Ik ben totaal niet auditief aangelegd. Alleen woorden op gehoor kan ik niet onthouden. Als ik een woord wil onthouden dan moet ik er eerst een plaatje van maken. Dat doe ik door het woord in mijn hoofd op te schrijven en er dan een soort foto van te maken. Plaatjes kan ik namelijk wel in mijn geheugen opslaan. Spreekoefeningen zijn dus niet aan mij besteed. Het kost simpelweg te veel tijd om overal eerst een plaatje van te maken in je hoofd. En dat maakt een taal leren erg lastig.

Op facebook zag ik niet lang geleden een jongen die Portugese les gaf. Hij gaf zowel lessen in groepsverband als individuele lessen. Dat is wel wat voor Raymond dacht ik. En inderdaad, hij wilde wel privélessen gaan volgen. Na een korte introductieles besloot Ray direct 40 lessen bij hem af te nemen. Die jongen zat namelijk al zo vol in zijn agenda dat hij de vrij beschikbare tijd direct wilde inplannen. Zo had hij direct 3 afspraken in de week voor de eerst komende 3 à 4 maanden. Ray was lekker voortvarend bezig!

Na de eerste les was hij erg enthousiast: ‘Dit is leuk Wanda! Dit is ook wat voor jou!’. Maar ik was nog niet echt overtuigd. Spraaklessen hebben mij nog nooit een stap verder gebracht. Maar Ray had ook een leuke app opgekregen van zijn leraar: de Duolingo app. Een app waarmee je diverse talen kunt leren, je leert spreken, schrijven en ook luisteren wat er in het Portugees gezegd wordt.

Daar was ik wel nieuwsgierig naar geworden. Ik dacht er kan mij toch weinig gebeuren door die app een keer te downloaden. Als het niets is dan slaan we het gewoon weer over. Maar Duolingo deed iets met mij wat nog nooit eerder was gebeurd. Ik vond het leuk om woordjes en zinnetjes te leren. Het begint op laag niveau en gaat steeds een stapje verder. Als je een fout maakt dan wordt dezelfde vraag een paar minuten later weer gesteld net zolang tot je het goed hebt. En dat is leuk. Het gaat niet boven mijn niveau zoals het vaak in spraaklessen voor mij gaat. Nee, ik word net voldoende uitgedaagd om meer te leren, maar het wordt ook niet te moeilijk. Spelenderwijs leren dus.

         

Zo blijk ik in 9 dagen al beter Portugees te spreken dat ik ooit Frans heb gesproken! Ik ben zelf totaal verbaasd. En ook heel trots op mezelf. Dit had ik echt nooit gedacht. Ik had nooit gedacht dat ik ooit in het Portugees een redelijke zin zou vormen. En nu ken ik al veel dieren- en groentennamen, kan om een tafel of de rekening vragen, een kopje koffie of thee bestellen, vragen hoe het met iemand gaat etc. En dat geeft goede hoop voor de komende tijd. Als ik in dit tempo doorga dan kan ik binnen een paar maanden een redelijk gesprek met iemand voeren. Wie had dat nu gedacht? Ik niet in ieder geval!

Er is dus hoop. Ook voor jou als je moeite hebt met Portugees leren. Download de Duolingo app op je telefoon en ontdek hoe leuk en makkelijk het is.

Boa sorte!

Let op: Het Portugees in Duolingo is Braziliaans Portugees en geen Europees Portugees. Dus diverse woorden zijn anders dan men in Portugal gebruikt. Maar zoals een lezeres opmerkte: ‘De Portugezen zullen Braziliaans beter verstaan dan Nederland!’. En volgens mij heeft ze daar helemaal gelijk in! ?

Over de schrijver
Augustus 2016 hebben Ray en ik een financieel plan geschreven om uiterlijk 20 september 2020 te gaan rentenieren in Portugal. Ray wordt die dag 50 jaar. Een mooie leeftijd om te gaan stoppen met werken en (nog) meer van het leven te gaan genieten. In ons blog beschrijven we hoe we dat aanpakken. Ga mee op avontuur en laat je inspireren!
Anneke
Door

Anneke

op 05 Apr 2021

Ik ben super blij voor jou, want in een land wonen en niet kunnen praten is toch echt niet iets voor, heb ik zo het gevoel ?Ik heb duolingo nog gebruikt om mijn Spaans van 8j geleden op te frissen, maar het ging mij niet vlug genoeg ? Ik zal het nog eens boven halen want ondertussen zijn we weer 3 j verder. ??? Geniet van het Portugees nog een dikke zoen Anneke

Wanda Best
Door

Wanda Best

op 05 Apr 2021

Nee als je al iets gevorderd bent dan gaat het waarschijnlijk te langzaam. Dit is echt een app om helemaal van niets te beginnen. Maar wie weet vind je het toch wel leuk. Dikke zoen terug!

Jacqueline Hogenkamp
Door

Jacqueline Hogenkamp

op 05 Apr 2021

Goed bezig ?? Ik gebruik de app Drops. Beetje zelfde als duolingo maar dan Nederlands -Europees Portugees. Heb ook in NL 4 jaar les gehad van een Braziliaanse. Voor de theorie prima maar op een gegeven moment werden we toch aangesproken op onze Braziliaanse uitspraak ? Momenteel doe ik huishoudelijke klusjes met EarPods in en luister naar Portugees terwijl u slaapt. Ik gebruik alleen de EarPod met tekst, niet die met slaapmuziek ?. Veel korte zinnetjes die goed blijven hangen. Ik zeg maar zo.... alles is meegenomen. Succes.

Wanda Best
Door

Wanda Best

op 05 Apr 2021

Als je aangesproken wordt op je Braziliaanse uitspraak dan ben je al aardig op weg Jacqueline. Dat moet ik nog maar zien te bereiken! Ik zal ook eens naar de app Drops kijken. Bedankt voor de tip!

Ria van den Broek
Door

Ria van den Broek

op 06 Apr 2021

Hallo Wanda, Ik heb net even in de app store gekeken, maar ik kan daar de Portugese versie van Duolingo niet vinden. Wel Engels en Frans. Is het een betaalde app?

Wanda Best
Door

Wanda Best

op 06 Apr 2021

De Duolingo app is gratis. Je kunt wel Duolingo plus kopen voor 85,- euro per jaar, wat ik heb gedaan, maar dat hoeft niet. De app zelf is in het engels. Binnen in de app kun je kiezen welke taal je wilt leren. Dan kun je voor Portugees kiezen. Je engels moet dus inderdaad goed genoeg zijn om de vertalingen van het Portugees naar het Engels (en omgekeerd) te kunnen doen.

Marion en Eric
Door

Marion en Eric

op 06 Apr 2021

Hoi Wanda, Wat goed dat je het nu zo snel leert. Het is inderdaad waar, dat als je de taal spreekt van het land waar je wilt gaan wonen, je je ook meer thuis voelt. Zo zie je maar, een mens is nooit te oud om te leren, maar wat mij opvalt is, dat naarmate je ouder wordt, het moeilijker wordt dat het blijft hangen. Ikzelf was met een cursus Italiaans begonnen net op het moment dat mijn zuster ziek werd, door het ziekenhuis bezoek en hulp thuis, de 3 begin lessen gemist. Ik.merkte dat op deze leeftijd die lessen niet meer in te halen zijn. Binnenkort maar weer eens proberen het op te pakken. Een goede tip om het op jou manier te gasn proberen. Veel succes en lieve groeten, Marion

Wanda Best
Door

Wanda Best

op 06 Apr 2021

Dank je wel Marion! En hopelijk lukt het jou binnenkort om Italiaans te spreken. Succes! X Wanda

A&F Schipper
Door

A&F Schipper

op 06 Apr 2021

Fantastisch! De kracht van niet opgeven he? Succes met verder leren en hopelijk kunnen wij binnenkort samen onder het genot van een drankje en de Noord-Hollandse zon verschillende talen door elkaar spreken :) xxx

Wanda Best
Door

Wanda Best

op 06 Apr 2021

Ja! Dat lijkt mij heel gezellig! We hebben elkaar veel te lang niet gezien. Gaan we doen. Zorg en jullie voor de zon? Zorgen wij voor een drankje! xxx

Gerry
Door

Gerry

op 07 Apr 2021

Kei leuk Wanda dat je op deze manier de taal aan het leren bent. Heel veel plezier ermee en heel veel succes! Lieve groetjes en een dikke knuffel! Gerry

Wanda Best
Door

Wanda Best

op 07 Apr 2021

Dank je wel Gerry. Knuffel terug! X

Reactie plaatsen